Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Jeśli chcesz kupić żurek staropolski, koniecznie odwiedź ten adres.

Obecnie z rzadka już spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz posiłków uprzednio oferowanych przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obowiązkowo stawiane na stołach w czasie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały to nie żurek – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się w mące

Gdy zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to z miejsca przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie wie, że to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, żurek natomiast – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, aczkolwiek powinno się zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem wprawy kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego z reguły dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– kwaśny, gęsty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Zakwas na barszcz biały i żurek? Przygotować osobiście czy kupić?

Zrobienie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W sieci zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba zamierzać pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy apetyt np. na żurek przyjdzie do was bez ostrzeżenia, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przygotujemy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy