Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej
Szukasz różowej soli himalajskiej? Zobacz tu
Składnikiem niezbędnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto ich używać w gastronomii?
Atuty różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podbija smak posiłków. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak wapń, selen czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w branży spożywczej
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]