ekologiczny sok z buraków kiszonychKuchnia i gotowanie Ochrona zdrowia Robienie zakupów 

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednak notorycznie wymienia się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.

Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości witamin oraz żelaza

Zapewne większość z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że sok jest cierpki, jednakże niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to autentyczne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy K, C, A oraz E, jak również liczne minerały, jak m.in. sód, żelazo i magnez. Wiele osób miewa trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się sięgać po niego cyklicznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy pić mniej więcej jeden kubeczek soku na dzień.

A może sok z kiszonego buraka?

Kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni, a który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zarazem wyostrza koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że soki tego rodzaju trzeba przechowywać w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy