Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?
Kup kiszone warzywa.
Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie przyrządzany w pozostałych krajach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw znane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci
Badacze historii potwierdzili, że metoda konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w zlewie z octu, w soli lub w solance, stosowana jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu był to świetny sposób, aby wydłużyć okres zdatności do spożycia ryb, warzyw i mięsa nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawiła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zarania swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Zawierają one np. sporo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z rzepaku i owoców dyni.
Poza Polską kiszone przetwory z warzyw smakują odmiennie
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości zakątków świata, także w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Jednak pickle są tam bodajże wyjątkowo lubianym składnikiem burgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory oraz owoce (przykładowo truskawki), a niekiedy nawet jaja.
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się podstawą bądź istotnym dodatkiem do tysięcy potraw lokalnych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bowiem zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek kiszony według typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]