Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Zamów ogórki kiszone ekologiczne.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne.

Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi przyprawami

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niesłychanie proste. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne gliniane garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką i zostawia się je na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, niemniej jednak walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić też innymi dodatkami, między innymi ziarnami pieprzu, liśćmi czarnej porzeczki lub kawałkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby osobiście przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada także spiżarkę albo piwnicę, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych albo w pojemnikach z uchem, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w kiszonych ogórkach?

Od wieków znane jest przekonanie, iż warzywa poddane fermentacji zbawiennie wpływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit i dobrze oddziaływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę C, D i E, witaminy z grupy B, a także wiele składników odżywczych istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, fosfor czy mangan. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli doceniamy kwaśne smaki, rekomendujemy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej lub wypić, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do soku. Należy jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy