Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty
Sprawdź, gdzie zamówić ekologiczne przetwory.
Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od początku XX w., produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej.
Ekologiczna żywność – z upraw nie wykorzystujących syntetycznych nawozów i pestycydów
Żeby konkretny produkt sprzedawany w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytworzone muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez wskazane do tego instytuty. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, iż zastosowane do ich przygotowania warzywa oraz owoce uprawiano według najważniejszych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy powodują zakwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski upraw chemicznymi pestycydami nierzadko powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Z kolei w efekcie ekologicznej uprawy warzywa oraz owoce posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych niepożądanych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.
Jak powinna być oznaczona zdrowa żywność?
Przetwory ekologiczne podlegają nieprzerwanej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym też podczas przechowywania oraz transportu. Co ważne, gdy przetwór spełnia kryteria, jego producent nie licząc rutynowych informacji między innymi o możliwych alergenach, wadze netto, miejscu produkcji składników, dacie przydatności do spożycia czy warunkach przechowywania, musi dodatkowo obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z gwiazdek. Poszukując ekologicznych przetworów należy więc czytać dokładnie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o uzyskanych certyfikatach.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]