Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?
Jeśli chcesz kupić kapustę kwaszoną, skieruj się na tę stronę.
Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż współcześnie. A warto zaznaczyć, że w kapuście kiszonej jest mnóstwo substancji niezbędnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B1). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, potasu oraz żelaza. Zarazem to żywność o małej wartości kalorycznej, więc zaleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z cebulką lub marchwią, która pasuje do dań z kartofli i ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który świetnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do łazanek, krokiecików i pierogów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy albo kapuśniaka.
Zasadniczo każda babcia ma własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże obecnie nieczęsto zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w większych oraz małych pojemniczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]