Kuchnia i gotowanie 

Czym różni się piekarnia przemysłowa od rzemieślniczej?

Tradycyjna piekarnia Kraków - z aktualną ofertą zapoznasz się na www.piekarniapochopien.com

Pieczywo jest stawiany wśród najistotniejszych elementów naszego jadłospisu. Jemy go naprawdę wiele, zatem dobrze, jeśli okaże się on wysokiej jakości. Nic więc dziwnego, że pieczone w fabrykach wypieki tracą ostatnimi czasy klientów – są niezbyt dobre, zaś po kilku dniach stają się niezdatne do spożycia. Na polskich stołach ostatnio coraz częściej spotkać można chleby wypiekane klasycznymi metodami i pozbawione syntetycznych domieszek zwiększających ich wytrzymałość. Dlaczego dobrze je kupować? Jak one powstają? Jak funkcjonuje rzemieślnicza piekarnia?

Rzemieślnicza piekarnia – jakie pieczywo w niej nabędziemy?

Jak nietrudno się domyśleć, tradycyjna piekarnia w większych miastach (na przykład w Krakowie) swoją ofertę opiera na rzemieślniczych wypiekach. Zazwyczaj bywają pieczone na zakwasie, choć możemy znaleźć również chleby drożdżowe. Poza tym miłośnicy tradycyjnych piekarni często kupują chleby, które w ostatnich latach zniknęły ze sklepów – na przykład obwarzanki. Rzemieślnicze pieczywo dostarcza często również rozmaite nasiona lub suszone śliwki czy brzoskwinie.

Chleby z rzemieślniczej piekarni – atuty

Powodem popularności tradycyjnego pieczywa okazuje się zwłaszcza jego aromat – pod tym względem plasuje się znacznie wyżej niż chleby przemysłowe. Zaletą opisywanego chleba jest także jego różnorodność – wśród setek rodzajów najróżniejsi ludzie znajdą produkty dla siebie. Nie sposób nie wspomnieć również tego, że wypieki, które proponuje tradycyjna piekarnia okazują się o wiele zdrowsze, gdyż nie zawierają szkodliwych dla naszego zdrowia syntetycznych polepszaczy.

Siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy