Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Obecnie z rzadka już spożywamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz posiłków uprzednio oferowanych przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obowiązkowo stawiane na stołach w czasie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Barszcz biały to nie żurek…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo to także kawy single origin

Technologia parzenia kawa w kapsułkach jest znana od schyłku lat 70-tych i stopniowo zdobywała sobie nowych sympatyków. Ten praktyczny system pozwala na przygotowanie kawy wysokiej jakości w niezwykle prosty sposób – wystarczy napełnić pojemnik z wodą w odpowiednim urządzeniu, włożyć kawę w kapsułce do wskazanego zasobnika i już po minucie można cieszyć się aromatycznym napojem. Czy można dostać zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo? Istnieje kilka systemów przygotowywania kawy w kapsułach. Ten należący do niemieckiej firmy Tchibo jest jednym z popularniejszych na świecie. Kapsułki Tchibo Cafissimo posiadają inny kształt niż…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od początku XX w., produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej. Ekologiczna żywność – z upraw nie wykorzystujących syntetycznych nawozów i pestycydów Żeby konkretny produkt sprzedawany w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi przyprawami Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niesłychanie proste. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne gliniane garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką i zostawia się je na…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Nasze porady 

Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący dzień. Iced coffee, ice coffee – co to takiego? Jeśli chodzi o kawę idealną na upały, serwowaną na zimno, możemy spotkać się z różnymi określeniami, w tym zapożyczonymi z języka angielskiego iced coffee i ice…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie przyrządzany w pozostałych krajach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw znane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci Badacze historii potwierdzili, że metoda konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w zlewie z octu, w soli lub w solance, stosowana jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Kapsułki pasujące do Dolce Gusto – różnorodność aromatycznych kaw

Ekspresy do kawy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, że nie muszą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, więc na rynku błyskawicznie powstał powstało zapotrzebowanie na kapsułek do ekspresu Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego parę firm, które zaczęły pomału podbijać serca sympatyków kawy. Czy są w sprzedaży zamienniki kapsułek Nescafe Dolce Gusto? Producenci…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Oświata 

Czego nauczy Cię kurs gotowania?

Własnoręczne przygotowanie potraw we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest bezsprzecznie obniżenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zwykle zdecydowanie tańsze niż regularne korzystanie z oferty restauracji. Nie bez znaczenia jest też satysfakcja płynąca z ugotowania dania własnymi rękami – szczególnie, gdy możemy podzielić się nim z domownikami czy gośćmi. Nie można nie napomknąć też o tym, że gotując samemu wiemy dokładnie, co położymy na nasze talerze, a to jest wyjątkowo istotne w przypadku osób przechodzących dietę albo eliminujących z jadłospisu jakieś składniki – np. cukier,…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie Robienie zakupów 

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie. Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek poddania…

Czytaj więcej
Kuchnia i gotowanie 

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród wiodących krakowskich firm piekarniczych. Podkreśla to lokalizacja mieszczącego się przy ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia to przede wszystkim jednak…

Czytaj więcej